Kábel hulladékok 

Magyarországon a rendszerváltás tájékán megszűnt az ipari méretű kábelhulladék feldolgozás. A szakszerűtlen feldolgozás következtében környezetünk jelentős károkat szenvedett. A törvényi előírásoknak megfelelően az illetékes hatóságok próbálták ezen tevékenységet kordában tartani, kisebb nagyobb sikerrel.

Cégünk, a Metalex 2001 Kft. vezetése megértette az idő szavát, felmérte a  kábel hulladék környezetbarát feldolgozásának jelentőségét, gondolt gyermekeink jövőjére és nem utolsó sorban gazdasági potenciát látott a hazánkban új feldolgozási technológia meghonosításában. Az új, környezetbarát feldolgozási mód egy e célra megfelelő kábelfeldolgozó üzem megépítését tette szükségessé, ami komoly anyagi beruházást igényelt.

A tervezés fázisában jelentős tanulmányokat folytattunk, megkerestünk több kábelfeldolgozó üzemet, kikértük véleményüket, tapasztalataikat, tanulmányoztuk technológiájukat. Felkerestünk több hulladék ipari gépgyártót, forgalmazót és próbáltuk összeállítani, és a mi lehetőségeinkhez igazítani a feldolgozó üzem műszaki szükségleteit. A tervezés során olyan elképzelés bontakozott ki, hogy lehetőleg a legjobb minőségű gépek legyenek, a környezetvédelmi elvárásoknak megfelelő, természetesen gazdaságosan üzemeltethető legyen és végül mindezt 10-20 év múlva is produkálni tudja. A mércét magasra tettük. A szükséges gép keresgélés során jutottunk el a MeWa Németországi gépgyártóhoz, akik igen pozitívan álltak az elképzeléseinkhez. Kábelfeldolgozó gépeiket több működő üzemben is bemutatták valamint szakmai tapasztalataikkal segítették munkánkat. Ezen kapcsolat odáig jutott, hogy a sredder üzem fő gépeit tőlük vásároltuk, majd közös megállapodás alapján a MeWa cég Közép Európai Referencia üzeme lettünk.

Kábelfeldolgozó üzemünket 2001-ben sikerült beindítani, ami a kezdeti időszakban 600-700 t/év kapacitással működött. Az évek során kisebb egységekkel bővítettük az üzemet, ami javította a termelékenységet, a minőséget, valamint a gazdaságosságot. Saját bőrünkön megtapasztalva elsajátítottuk a tevékenység mesterfogásait. A feldolgozott kábelhulladék mennyisége évről évre növekedett, mígnem 2009-ben már 2500 t/évre emelkedett a feldolgozott mennyiség.

 A kábelhulladék feldolgozó üzem működése:
A beérkezett kábelhulladékot gépi adagolással juttatjuk az induló elődarálóba, ahonnan folyamatosan végigmegy a technológiai láncon (továbbító, adagoló, aprító, szeparáló, osztályozó egységeken). A technológia folyamán keletkező port egy porleválasztó rendszer gyűjti össze és zárt zacskókban tárolja olyan hatékonysággal, hogy a környezeti por terhelés nulla. Az üzem hatékony működését a korszerű továbbító rendszerek is elősegítik (szállító szalag, pneumatikus szállító rendszer,csigás továbbítás).

A fenti technológiák biztosítják az üzem kis létszámú, műszakonkénti 3 fős üzemeltetését. A termelés által nyert tiszta rézhulladék csomagolása mindig a vevő igényeinek megfelelően történik. A keletkezett anyagok (réz hulladék, műanyag hulladék, por) sorsát igyekszünk nyomon követni. Az összes művelet teljesen környezetbarát, a rendszerbe kerülő minden kilogramm kábelhulladék sorsa követhető. A keletkezett anyagok jelentős része a magyar igények hiányában külföldre kerül értékesítésre.  Bízunk abban, hogy a jövőben termékeinket a magyar iparnak is tudjuk értékesíteni.

Kábelfeldolgozó üzem- VIDEÓ


Árajánlatkéréseikkel keressék bizalommal üzletágvezetőnket:

Gilányi Norbert

ügyvezető igazgató
mobil: +36 30 9404 870
e-mail: gilanyi.norbert@metalex2001.hu

 

 

 

 

Metalex 2001

- Speciálisan kialakított 19.000 nm-es hulladékátvevő telep
- Képzett szakember gárda
- ISO minősítés
- Környezettudatos működés
- Piacvezető, világpiacot követő színesfém, kábel és elektronikai hulladék átvételi árak
- Ország legnagyobb kábelfeldolgozó üzeme